Hang & HandPan-ek

Home / Hang & HandPan-ek

Hang

 Kedves HANG barát!

The Blue Point Steel Harp

Kerested ezt az egyedi svájci dallam ütőhangszert, és megtaláltad…

 

Nincs eladó hangszerem! Minden infó, amit tudok az lejjebb olvasható!

Szeretnék néhány félreértést tisztázni a HandPan-ekkel kapcsolatban.

Hang Drum (“Hengdrám”) nevű hangszer nincs. Van az eredeti, és első Hang(PanArt) amit 2000-ben talált fel egy svájci házaspár. (Róluk lejebb olvashatsz, és a blog oldaluk is ott található).

Sajnos a Hang Drum egy tévesen és helytelenül elterjedt név, valamint Félixék mérgesek is a név miatt…

A eredetit hívják csak Hang-nak, és majdem teljesen magyarosan kell ejteni semmiképpen nem hengnek. A többi ilyen típusu ufóhangszer, és a Hang is a HandPan-ek családneve alá került.

(Ide tartoznak még a steel tongue drum-ok is ami egy jóval szerényebb, olcsóbb hangszerek.

kemping gázpalacakszerüségek befűrészelve).

Kb. 50-100 HandPan készítő van már a világban, de aki jó minőségű, pontosan hangolt hangszert készít, az szerintem jóval 50 alatt van. És mivel-hogy kézzel készül jó hosszú mindenkinél a várólista, és borsos az ár… 

Kedvenc márkáim,  nem sorrendben : Hang(PanArt), Blue Point Steel Harp, Halo, Bells, Spb, Echosoudsculpture, Koan, Aciel.

Remélem szolgálhattam hasznos infókkal…

 

Megérkezett az új hangszerem! The Blue Point Steel Harp a neve! Csodaszép hangja van! A két handpan ragyogóan kiegészíti egymást. Echart C. Shulcze a mester aki készítette.

 

5-6 éve gyógyítom magam HANG-al ( természetesen a többi hangszeremmel is), és remélem azokat is, akik hallgatják zenémet. Bár nem hiszek a gyógyító zenében, a jó zene gyógyító hatásában annál inkább! És ez még tudományosan is igazolt! Persze ízlés dolga is…  Azért csodálkoznék, ha a kommersz, mulatós, agresszív, vagy manipuláló zenéről, gyógyító hatás derülne ki! Maximum placebo hatásként.   Loop Hang La Fuente mix Loop Hang La Fuente Mix by Arnold Soós Loop Hang   Loop Hang by Arnold Soós

 

A HANG-ot nem hangszernek készítik a feltalálók, hanem egy személyes fényhozó eszköznek,  egy szeizmikus tükörnek! Ez mit jelent, nem tudom pontosan. De pozitív hatással volt az életemre az biztos (ez a többi hangszereimre is igaz) !  Mindenkinek hasonló volt a tapasztalata az általam ismert HANG tulajdonosok közül. Mindannyiunknak van egy alap rezgése, egy alaphangja. Ezt pendíti meg bennünk zseniálisan a HANG! Nekem hangszerként is jól működik, ebben eltér a tapasztalatom a készítőkkel. A XXI. -ik század eddigi legjelentősebb hangjának, hangszerének tartom!

Szerelmespár!

A HANG  nagyon egyedi és ritka svájci hangszer, amely sokak szerint a 21. -ik század egyik legkülönlegesebb hangszer találmányának számít. A hangszer a HANG  nevet kapta svájci készítőitől – függetlenül a szó magyar jelentésétől. Az első példány 2000-ben látta meg a napvilágot Bernben. Feltalálói  Sabina Schärer és Felix Rohner, akik hosszú időn át a karib-tengeri eredetű Steeldrum hangszer szerelmesei voltak, és közel 20 éven át tanulmányozták és fejlesztették a Steeldrum elkészítésének mágiáját. A HANG az acél rezgésén alapuló hangszer, hangulatát leginkább 8 összehangolt templomi haranghoz lehet hasonlítani. Különlegessége abban áll, hogy éteri dallamai megpendítenek az emberekben valami nagyon mély és transzcendens húrt, melyet sokunk már régen elfelejtett, sokunk pedig keres a hétköznapi valóságban. A készítői szerint, ha valaki megfelelően játszik rajta akkor az őrangyala énekelni kezd, és ez az ének teszi olyan egyedivé a hangzásvilágát…2000 óta évente kb. 400 db egyedi HANG  születik, minden egyes darab kézzel készül, és a sorozatgyártás helyett a készítői a hangminőség fejlesztésének és tökéletesítésének az útját követik. Ma a világon kb. 5-6-ezer hangszer létezik. Magyarországon ebből 10-20 darab van mindösszesen! Inkább a 10-hez közelítve! Én körülbelül 2004-ben tettem szert a csodálatos Pygmy  nevű hangszeremre. Használtan vettem egy áldott  embertől! Köszönöm! Köszönöm!  Két darabból a C-mol, G dinges tetszett meg jobban. Sajnos a másikra nem volt pénzem akkor… Hamar sikerült beleszeretnem! Függőséget okoz, vigyázat! De ez egy csodálatos függőség! Ez egy magas hangolású (9 hangos) hangszer a jobbik fajtából. Imádom!

 

Meditációkhoz, hangmasszázshoz, lelkem simogatásához akusztikusan használom. Koncerteken, vagy ha több embernek játszom akkor kihangosítva az igazi. Nem egyszerű mikronozni, de jó technikussal csodákra képes akár nagy színpadon is. Görgényi Gyula a legprofibb akivel találkoztam ezen a téren! Használom zenekarokban is, de hangos hangszereknél csak kiváló kollégákkal működik  a dolog. Leginkább a Live-Act kíséret vált be. Itt élőben önmagam kísérem ennek a modern eszköznek a segítségével. Hatásos!

 

Infók a HanPan-ekről:

www.handpansmagazine.org

Igen, a készítők szóltak, hogy a hang nem dob (drum)! Bár nekem a dobok is szent hangszerek,  a készítőket megtisztelve megpróbálom a helyes nevet használni. A legkorrektebb információt a mi kis ufóhangszerünkről a Hang Blog honlapon kaptok!  

 

Meditációs zene | Hang | Relaxációs zene | Hangszerbemutató | Videók | Kapcsolat és CD rendelés
Facebook
hang, handpan hangdrum, hang drum, hand pan,HandPan